ČR: Odborári podporujú policajného prezidenta v spore s ministrom Kalouskom

14.07.2012 Celý región

Praha 14. júla (TASR) - Odborová organizácia Únia bezpečnostných zborov (UBS) iniciovala petíciu na podporu českého policajného prezidenta Petra Lessyho v jeho spore s ministrom financií Miroslavom Kalouskom.

"Tak ako Vy ste sa postavili za celý bezpečnostný zbor Polície Českej republiky, tak my, policajti a občania, teraz stojíme za Vami a plne Vám touto petíciou vyjadrujeme našu dôveru," píše sa v dokumente, ktorý podľa portálu iDNES.cz podpísalo do 15.00 h vyše 300 ľudí.

Petíciu inicioval prvý podpredseda UBS Miloš Plechatý. Podľa neho vznikla preto, aby si Lessy uvedomil, "že v tom nie je sám".

Sám Lessy sa o petícii dozvedel až od redakcie iDNES.cz, no mediálny záujem ho veľmi neteší. Polícia sa nemá podľa neho dostávať na prvé stránky médií, ale vykonávať svoju prácu. Spor však ukazuje, ako môžu končiť snahy o vyšetrenie veľkých káuz a ako na tieto snahy "niektorí členovia vlády" reagujú. Dodal, že pripravuje list policajtom, v ktorom sa chce dištancovať od všetkých hanlivých výrokov, ktoré v uplynulých dňoch zazneli na adresu policajného zboru. Narážal najmä na slová Kalouska o "eštebáckych praktikách".

Lessy sa do sporu s Kalouskom dostal po tom, čo 12. júla na mimoriadnom rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne zverejnil, že mu minister volal kvôli kauze nákupu armádnych lietadiel CASA. Zatiaľ čo však Lessy tvrdí, že Kalousek hovoril o kauze, pre ktorú 11. júla snemovňa vydala exministerku obrany Vlastu Parkanovú na trestné stíhanie, Kalousek vyhlasuje, že s Lessym hovoril o nových policajných passatoch. To zasa popiera Lessy.

Kalousek má na svojej strane predsedu strany TOP 09 a šéfa českej diplomacie Karla Schwarzenberga. Ten v piatok v Českej televízii vyhlásil, že bez ministra financií jeho strana vládu nepodrží.
 

Vyberte región